1 martie 2010

Modalitati de a spune STOP fumatului!


Nicotina ingreuneaza renuntarea, dar si gestica dobandita in timp. Totodata, nu nicotina este cea care ne imbolnaveste, ci aceasta da doar dependenta.

Pe langa nicotina, tigarile si fumul mai contin aproximativ 3.700 de substante chimice: amoniac, arsenic, gudron, hidrogen cianid, monoxid de carbon sau gaz butan.


Metode medicale:

Plasture, guma cu nicotina sau tigara electrica. Acestea iti dozeaza o portie mica de nicotina in organism pentru a-ti rari pofta de tigara. Totodata, dupa spusele unor specialisti, acesta e un mod greu de renuntare, deoarece dependenta de nicotina este mentinuta. Partea pozitiva este ca fumatorul nu mai inhaleaza substantele toxice din tigara si scapa de ticul de "a duce la gura".


Metode naturale:

Stabileste o zi in care sa te lasi de fumat! Nu o stabili de azi pe maine, lasa o saptamana de acomodare.
Primii pasi in saptamana in care mai esti fumator:
Intarzie aprinderea tigarii cat poti de mult; bea un pahar de apa rece, cu inghitituri mici; inspira si expira pret de cateva secunde; mananca un covrig.
Explicatia: apa si exercitiile de respiratie energizeaza creierul si au acelasi efect ca si nicotina. Aceasta e un drog care actioneaza imediat asupra creierului si iti da o stare de relaxare. Mancatul suplineste acel tic de "a duce la gura".


Ziua in care le spui adio:

Daca esti bautor de cafea, iti va fi greu sa incepi ziua fara cele doua stimulente, care parca merg mana in mana. Incearca sa rezisti tentatiei prin a da muzica tare, facand un dus energizant si luand un mic dejun cald. Mergi pe jos la munca sau coboara din autobuz cu o statie mai inainte, pentru a face miscare.
Poarta in buzunar bomboane de menta! Daca nu ai fost un fumator de tigari mentolate, vei simti efectul mentei in renuntarea la fumat.


Programul tau:

Include in orarul tau zilnic cateva ore la bazinul de inot si un film la cinema. Inotul solicita foarte mult plamanii, iar acest fapt va tine dependenta de fumat la distanta. Nici cei mai aprigi fumatori nu simt nevoia de tigara dupa o ora de bazin!
La cinema mergi pentru ca este un spatiu in care fumatul este interzis, iar un film captivant iti va lua gandul de la tigari. Incearca, totodata, sa-ti planifici intalnirile doar la cafenele destinate nefumatorilor.
Daca ai trecut pragul de doua saptamani de nefumat, te poti considera invingator! Atat ii trebuie organismului tau pentru a invinge dependenta de tigari, chiar daca ai fumat zeci de ani! Dupa doua saptamani pot ramane doar urme ale dependentei psihice. Pentru a-ti mentine motivatia gandeste-te cati bani ai economisit in tot acest timp, dar si la starea ta de spirit, la hainele neimbacsite de fum, la dantura mai alba etc.


Ce se intampla daca nu ai rezistat tentatiei?

Ai fumat o tigara? Nu ai rezistat fara? Asta nu inseamna ca nu te poti lasa. Nu toti reusesc sa invinga dependenta din prima incercare, mai ales daca traiesc intr-un mediu stresant. E important sa stii ca dependenta de fumat este mai degraba una psihologica, iar ca argument in sustinerea acestei idei este faptul ca niciun fumator nu se trezeste noaptea din somn pentru a-si aprinde o tigara. Ia-o de la capat, nu-ti irosi sanatatea si banii cu care ai putea merge intr-un concediu de vis, de exemplu.

0 Comentarii:

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Trimiteți un comentariu

Cum ti s-a parut?

 

Dark Night Template by Totul despre Blogger